fbpx

Movia, Gredic 2017

Druen her er Tocai Friulano, ej at forveksle med den Ungarske vinregion Tokaj hvor der laves søde vine. En international fejde omkring brugen af navnet resulterede i at denne vin nu må kalde sig Exto (ex-tokai). 

En tør og ungdommelig vin med et gyldent skær og blød syre. Stilen er frugtdomineret med let aromatisk karakter der bla. byder på moden tropisk frugt, honningmelon og et snert af stikkelsbær og grønne urter. Frisk og karakterfuld stil. 


Kategori


Share
Beskrivelse

Det Slovenske tophus Movia står for essens, respekt for naturen og stolte familietraditioner. Ejendommen ligger i området Brda der grænser op ad den italienske vinregion Collio, ja faktisk ligger halvdelen af de ca. 22 hektar vinmarker på den italienske side. Familiens stolte bannerfører Ales Kristancic mener dog at det er underordnet hvilke navne vi mennesker bruger om landområder, for ham handler det om at have de sundeste vinmarker, og være i sameksistens med den natur og jord han skal videreføre, et arbejde der kræver tid, tålmodighed og visdom. Det naturskønne og grønne Brda byder på lavtliggende vin- og frugtmarker i et middelhavsklima hvor kølige vinde fra Alperne bidrager til en god syrebalance samt aromatisk kompleksitet i druerne. Her har man lavet vin i adskillge århundreder, bl.a. på den lokale specialitet Rebula (Ribolla), der med sin friske lethed, florale karakter og fine syre giver fortyllende hvide eller orange (macererede) vine.

Selve huset daterer tilbage til 1700-tallet og har tilhørt Kristancic familien siden 1820. Ales fokuserer og investerer størstedelen af sin tid og arbejde i marken, hvor alt foregår manuelt og uden brug af sprøjtemidler. Dog kræver hver årgang også en særlig tilgang og opmærksomhed i kælderen for at kunne udtrykkes autentisk. Hans vine tilbringer som regel tid på store slovenske egefade, eller specialbyggede 220 l. barrique, hvor nogle topvine tilbringer op til adskillige år både og efterfølgende tid på flaske før de fuldmodne og stabile bliver frigivet. Der tilsættes intet og fjernes intet i kælderen, hvilket vil sige at alle vine får lov at spontangære, er ufiltrerede og hovedsagligt er helt uden tilsætning af sulfitter, der ellers i nogle tildælde først ved flaskningen og i minimale mængder. 

Resultatet er sprællevende, rene og intense vine med fylde og personlighed – opløftende for både sjæl og krop.

Privacy Preference Center